Mat,  Vinitalia

Nonnas panini – bästa brödet

När jag var liten och steg innanför dörren efter skolans slut, möttes jag ofta av den fantastiska doften av nybakat bröd. Min nonna Gigias bröd (nonna=mor/farmor). Gyllenbruna, varma, väldoftande gifflar som låg i en stor hög och svalnade. Att bryta en sån ”panino” och bara äta den så där – det varma, mjuka lite salta innanmätet med ett sprött knaprigt yttre – med ett glas kall mjölk. Bättre mellanmål gick inte att få!

För snart 35 år sedan lämnade min nonna jordelivet och min mor Anna höll liv i traditionen genom att fortsätta baka världens bästa panini vilka även mina barn och vänner lärt sig uppskatta så mycket genom åren. Bakningen av panini går i arv och även jag försöker mig på det ibland. Lyckas rätt bra om jag får säga det själv. Uppskattas i alla fall av de som smakar på mina panini 🙂

Vill därför dela med mig av nonnas och familjens recept så att även du kan baka våra goda italienska panini. Varsågod och njut!

Nonnas Panini (45-50 bröd)

Ingredienser:
2 kg vetemjöl
2 pkt jäst
11 dl ljummet vatten
2 dl olivolja
3 1/2 msk salt

Smula sönder jästen i en bunke, tillsätt vatten och bland till jästen har lösts upp. Tillsätt olja och salt med lite mjöl. Rör om.

Fortsätt tillsätta mjöl under omrörning och bearbeta degen i 7-8 min. Funkar bra att använda bakmaskin också. Låt degen jäsa i ca 45 min.

Ta en knyte med deg, bearbeta den och gör en ”panino” – typ som en giffel.
Lägg bröden på en ugnsform och låt jäsa vidare i ytterligare 1 h ca.

Tillaga bröden i ugnen på 225 grader i ca 20-25 min.
Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.

För en krispigare yta, pensla bröden med lite vatten eller kasta in ett glas vatten i ugnen under tillagning.


Italienare med passion för mat och vin. Bor i Sverige men drömmer om att ha ena benet i Italien. Driver Vinitalia tillsammans med sambon Emma.