Mat

Ugnsbakad torskrygg med risotto

En av våra favoriträtter här hemma där vi blandar torsk från norska ishavet med den italienska risotton. En klassiker! Ge den gärna en extra färgklick genom att ha i saffran i risotton. Nord och syd i en härlig färgsprakande och smakfull komposition! Hoppas det smakar.

Jag föreslår att du börjar med torsken och tillagar risotton medan fisken bakas i ugnen. Men först, sätt på en medelstor kastrull med vatten och lägg i ett par tärningar grönsaksbuljong. Låt buljongen stå på svag värme.

Torsken tillagas lämpligast i ugnen på medelhög värme, 150 grader i ca 15-20 min. Lägg torsken i en ugnsform som du smörat och klickat i några skedar smör så du får lite brynt smör i formen. Lägg också i några kvistar med småtomater så de bakas samtidigt som fisken. Använd gärna termometer och inte låta torsken gå över 52 grader. Då behåller köttet en fin glansig färg, konsistens och saftighet. När du tagit ut fisken, ta en sked och ös det brynta smöret i pannan ett antal gånger över fisken.

Medan fisken bakas, börja arbeta med risotton. Ett par tips: använd bra ris (Arborio eller Carnaroli) och kom ihåg att röra om hela tiden – riset får inte bränna fast i pannan. Bränd risotto är inte gott.

Finhacka en stor gul lök. Riv parmiggiano (parmesanost), ca 2-3 dl riven ost.
Ha i en stor klick smör i en stekpanna eller annat kärl du vill göra risotton i. Häll också i lite olivolja. Hetta upp fettet och ha sedan i löken, bryn den en liten stund så den får lite färg utan att bli bränd. Häll i riset, ca 3-4 dl, och dra ner värmen lite grann. Rör om och ”rosta” riset i 3-4 minuter. Häll sedan i ett par-tre dl vitt vin, rör om och låt vinet ”ångas av”.
Häll sedan i ett par slevar buljong i riset och rör om tills vätskan börjar försvinna, gör sedan om samma procedur – buljong, rör om – om vartannat i ca 10-15 min. Beroende på häll, panna och värme börjar risotton närma sig punkten då den borde vara klar. Risotton bör vara ”al dente”, med s.k. ”kärna”, dvs ha kvar lite tuggmotstånd, så smaka av ofta under de sista minuterna så riset inte blir överkokt. Mot slutet, innan du tar av risotton, häll ev i en påse saffran och den rivna osten, rör om. Osten ger risotton en fin krämighet och god smak. Smaka av och salta och peppra efter behag. När pannan stängts av, ha i ett par skedar smör och rör om – gör risotton lite extra glansig och mindre klibbig.

Lägg upp ett par slevar risotto på tallriken, en bit torskrygg och ett par kvistar med småtomater. Ringla över lite brynt smör över fisken och dra ett par tag med pepparkvarnen över risotton. Voilá, ugnsbakad torskrygg med bakade småtomater och risotto.
Buon appetito!

Ingredienser (räknat på 4 personer)
600-800 g torskrygg (räkna med ca 150-200 g/person)
1 förpackning med kvisttomater
3-4 dl ris (arborio eller carnaroli)
1 stor gul lök
2-3 dl vitt vin
1-2 tärningar grönsaksbuljong
smör
olivolja
salt
peppar
ev en påse saffran

Italienare med passion för mat och vin. Bor i Sverige men drömmer om att ha ena benet i Italien. Driver Vinitalia tillsammans med sambon Emma.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *