Mat

Tiramisú à la Claudio

Upptäck hur du på ett enkelt och snabbt sätt får till en perfekt tiramisú! Att avnjutas till fest eller vardag. Här är ett klassiskt recept, med savoiardikex, mascarpone och en skvätt marsala. Eller om du föredrar, à la Claudio, med en skvätt konjak istället för lite mer smak och sting. 

Ingredienser

(för ca 8 personer)

  • 500 g Mascarpone
  • 300 g Savoiardikex
  • 150 g socker
  • 6 st ägg
  • 4 matskedar Marsala-vin (eller en skvätt konjak) 
  • 4 st stora koppar kaffe (helst espresso)
  • Kakao-pulver 

Tillagning

För att göra en riktigt bra tiramisú, börja med att knäcka äggen och dela gula och vita. Vispa ihop äggens gulor med sockret tills du fått en lite fluffig konsistens. Häll i marsala (eller konjak om du föredrar) och sen mascarpone. Vispa ihop allt till en jämn och fin kräm. Vispa ihop vitorna till en hyfsat hård konsistens och blanda sedan försiktigt med övriga krämen.

Förbered kaffet innan och låt det svalna. Häll kaffet i en djup tallrik. Doppa savoiardikexen snabbt i kaffet, så de inte blir alltför blöta. Lägg kexen sida vid sida i en form (vår är rektangulär, ca 20×25 cm, och 5 cm hög) så de formar ett första lager. Täck lagret med savoiardikex med ett skikt av den härliga krämen. Upprepa det hela tills ingredienserna är slut (det brukar kunna bli totalt tre lager savoiardikex) och avsluta med krämen.

Låt sedan stå i kylskåp minst en timme (helst längre). När det är dags att servera, strö ett jämnt och täckande lager kakaopulver över det hela.

Buon Appetito!

/Claudio

Italienare med passion för mat och vin. Bor i Sverige men drömmer om att ha ena benet i Italien. Driver Vinitalia tillsammans med sambon Emma.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *