Mat

Arancini – det perfekta tilltugget

Vad gör man när man har en halv panna risotto kvar efter kvällens middag? Jo, Arancini! Dessa små, friterade risottobollar som kan fyllas med olika smaker är ljuvliga som förtugg innan middagen. Eller helt enkelt som ett tillbehör till fisken eller köttet – en knaprigare version av risotton.

Fyllningen kan varieras i all oändlighet, nästan, men hemma hos oss föredrar vi att fylla dem med parmesan för att få en klar ostsmak på bollarna. Har du risotton klar? Då är det bara att börja forma risotton till små bollar med dina händer. Har du inte risotton klar så kommer här vårt bästa tips på att lyckas med en risotto:

  • Ha inte för bråttom – det tar tid att göra en perfekt risotto
  • Se till att buljongen är varm och välsmakande
  • Kom ihåg parmesanosten och en klick smör på slutet – det ger smak och krämighet

För att forma arancini behöver risotton vara kall. Du formar små bollar med dina händer och trycker sedan, lämpligen med en liten sked eller med ditt finger, ett hål i bollen. Hålet fyller du med riven parmesan och sedan rullar du samman bollen igen.

Innan det är dags för fritering av arancini ska de rullas först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd.

Fritera arancini i en kastrull med olja, förslagsvis rapsolja. Oljan ska vara ordentligt upphettad när du lägger i den första bollen. För att testa om det är varmt nog kan du ta lite ströbröd och försiktigt hälla ned i kastrullen. När oljan fräser när den kommer i kontakt med ströbrödet – då är det varmt nog. Beroende på värmen tar det olika lång tid, men det bästa sättet att veta när de är klara är att kika på färgen. De ska vara härligt gula och påminna om apelsiner. Det är nämligen så de fått sitt namn – arancini betyder nämligen små apelsiner på italienska.

Buon appetito!

/Emma

Älskar god mat, goda viner och Italien. Driver Vinitalia tillsammans med sambon Claudio.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *