Mat,  Vinitalia

Ravioli ricotta spinaci med smält smör och salvia

Det var ett tag sedan jag gjorde ett matinlägg. Sorry, har varit lite mycket annat på sistone, men här kommer en lika enkel som utsökt rätt att göra till fest eller vardag: ravioli fyllda med ricotta och spenat. Jag föredrar att servera raviolin på det klassiska sättet med smält smör, salvia och riven parmiggiano. Receptet är för ca 25 ravioli (beroende på hur stora du vill göra dem).

Börja med att göra pastadegen på färska ägg. Ta ca 250 g mjöl (och håll ca 50 g åt sidan för senare användning) och häll det i en bunke tillsammans med 2 vispade ägg. Knåda degen ordentligt med händerna tills du får en elastisk konsistens (ska helst inte bli för torr och hård men inte heller vara för blöt och klibbig – lagom som vi gillar att säga :)). Om det behövs, tillsätt lite ljummet vatten så degen kan kavlas eller dras tunn i pastamaskin (ifall sådan finns). Om degen istället känns för klibbig – tillsätt lite mjöl.

Arbeta degen ordentligt på ett bakbord tills du känner att degen är slät och homogen. Gör en degbulle och lägg den i gladpack, låt den vila mörkt och svalt i ca 30 min. Medan degen vilar, gör fyllningen.

Ta en stor stekpanna, lägg i ca 250 g färsk sköljd bladspenat, lägg på ett lock och sjud spenaten några minuter så den mjuknar. När spenaten är riktigt mjuk, låt den rinna av på överflödig vätska och lägg dem åt sidan.
Lägg ricotta (ca 125 g) och riven parmiggiano (ca 50 g) i en bunke och blanda ihop ostarna. Krydda med lite riven muskotnöt. Salta och peppra efter smak. Blanda spenaten med ostblandningen i en mixer tills en homogen fin blandning uppnås. Lägg den mixade blandningen i en spritspåse och lägg den åt sidan ett tag.

Nu borde degen ha vilat klart. Ta degen och dela den i två lika delar. Låt den ena ligga kvar i plasten så den inte torkar i onödan. Arbeta den andra delen med kavel eller dra den i pastamaskinen, successivt arbeta degen från tjockare till tunnare, till näst sista läget på rullen. Då borde du fått till en rektangulär deg som är ca 1 mm tjock. Upprepa samma sak med den andra degdelen. Lägg ut båda deg-arken på ett arbetsbord som är lätt mjölat. Ta spritspåsen och gör små högar med fyllning med ca 3 cm mellanrum på den ena degen. Pensla lite vatten på ytterkanterna av degen så att den andra degen som sedan ska läggas på kan fastna/sättas ihop lättare.

Lägg på degen noggrant och tryck försiktigt med fingrarna runt fyllningen så all luft pressas ut från raviolin. På så vis håller de ihop bättre under kokningen och fyllningen blir kvar på sin plats. Om du har, använd en pastaskärare, en sån där tandad/som skär i vågigt mönster – eller använd bara en vanlig kniv – och skär raviolin i ca 4×4 cm. Om vanlig kniv, ta en gaffel och tryck försikt längs raviolikanterna så du förseglar raviolin lite extra. Lägg de skurna raviolin på ett lite mjölat fat.

Koka upp saltat vatten och lägg ner raviolin och låt koka ett par minuter. Ta upp raviolin med hålslev och låt vattnet rinna av innan du blandar dem med smält smör, salvia blad, lite peppar och riven parmiggiano.
Buon appetito!

Ingredienser (räknat på ca 25 ravioli) 
vetemjöl ca 250 g
ägg 2 st + 1 gula

färsk bladspenat 250 g
ricotta ost 125 g
parmiggiano ost, att riva 50 g
muskotnöt
salt
svartpeppar

smält smör 40 g
salvia 5-6 blad

Italienare med passion för mat och vin. Bor i Sverige men drömmer om att ha ena benet i Italien. Driver Vinitalia tillsammans med sambon Emma.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *