Barolo,  Langhe,  Resor

Upptäck Langhes pärlor i maj

Den 10-14 maj åker vi till Langhe för att upptäcka de världsberömda vinerna Barolo, Barbaresco och Barbera. Vackra Langhe brukar visa sig från sin finaste sida då, med temperaturer som klättrar över tjugo grader ger det oss svenskar en härlig försommarkänsla.

Langhe är ett unikt vindistrikt i Italien. Det är till och med upptaget på UNESCO:s världsarvslista, tillsammans med granndistriktet Monferrato. Vinrankor har hittats i området med anor från 500-talet före kristus, då området var en känd plats för handel mellan etruskerna och kelterna. Än idag finns etruskiska och keltiska ord, särskilt vinrelaterade, kvar i den lokala dialekten. Att mycket handlar om vin i detta område förstår du när du kommer hit – nästintill varenda sluttning på de många kullarna är klädda med vinrankor.

Som tidigare år kommer vi att bo i en av de fem byarna som tillhör hjärtat av Barolo-området, nämligen Castiglione Falletto. Härifrån har vi ett bra utgångsläge för att upptäcka de omkringliggande byarna – och inte minst vinerna. För den som vill kommer det finnas möjlighet att vandra genom vinodlingarna från ”vår hemby” till Barolo.

Vandring genom vinfälten. Först nedför, sedan genom dalgången och sedan upp till byn Barolo.

Två nya vingårdar på programmet
Nytt för i år är bland annat att vi kommer att besöka gårdarna Reverdito och Angelo Negro – två gårdar som visat sig bli stora favoriter hos de som köper viner genom oss.

Michele, som äger Cantina Reverdito, är passionerad kring att skapa eleganta viner – helt ekologiskt. Det är en ung gård, den egna vinproduktionen startade först i början av 2000-talet. Kärleken till jorden och en stor respekt för naturen och miljön vi lever i präglar sättet Michele och familjen sköter vinodlingarna. Inga kemiska medel eller andra miljöförorenande faktorer används.

Michele menar att familjen först och främst är vindruvsodlare, och sedan producenter. Cantina Reverdito grundade och deltar aktivt i det Piemontesiska projektet Green Experience – som genomför tester och studier av 1200 vinfält och har 70 vindruvsodlare anslutna i Langhe, Roero och Monferrato. Allt för att kunna få sundare, naturligare och mer hälsosamma odlingar. För alla.

Angelo Negro är å andra sidan en anrik, historisk gård. Familjen Negro har odlat vin på Roero-kullarna i Piemonte sedan 1670. Idag är Angelo Negro en gård på närmare 70 hektar, med fokus på de klassiska druvorna Nebbiolo, Barbera och Arneis. Sedan 1980-talet har Angelo Negro fått uppmärksamhet för sina kvalitetsviner, först i Italien och sedan på internationell nivå. 

Hos familjen som driver Angelo Negro kommer vi bland annat att få smaka deras lagrade Arneis – en förfinad klassiker från området som är Emmas absoluta favorit vad gäller vita viner.

Dags att anmäla dig om du vill åka med!
Vi har fått in ett gäng intresseanmälningar till resan, men än finns platser kvar. Hör av dig till oss om du vill följa med! Du hittar mer detaljer om resan här. Tveka inte att mejla på claudio@vinitalia.se om du har några frågor.

/Emma & Claudio

Här ser du några bilder från tidigare resor till Langhe!

Älskar god mat, goda viner och Italien. Driver Vinitalia tillsammans med sambon Claudio.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *