Chianti,  Resor,  Toscana,  Vernaccia,  Vinitalia

Vackra Toscana bjöd på goda upplevelser

Nu är vi hemma igen och har hunnit smälta upplevelserna från höstens vinresor till Toscana. Vi fick se vackra vyer och smaka kraftiga och eleganta viner. Här kommer ett axplock av bilder från höstens resor.

Villa Palagetto

Vi bodde på Villa Palagetto, strax utanför San Gimignano. På boendet, som från början bestod av två gårdsbebyggelser, åt vi frukost och vissa dagar även middag. En middag passade vi även på att äta bland tunnorna i Palagettos vinkällare. Palagetto ägs och drivs idag av Arianna Fioravanti, som tagit över gården efter sin mamma och dessförinnan var det morfar som drev vingården.

Middag i cantinan på Palagetto.

Chianti Classicos berömda symbol – den svarta tuppen.

I Chianti Classico-distriktet besökte vi Rocca di Montegrossi, som nyligen utsett till en av världens 100 bästa vingårar av Wine Spectator. Här provade vi Rosato, Chianti Classico och IGT-viner. Dessutom fick vi smaka på kronjuvelen, deras magiska Vin Santo.

Provning hos Rocca di Montegrossi.
På Rocca di Montegrossi hänger druvorna på tork. Om åtta år kommer vi kunna få smaka Vin Santo gjord på dessa druvor.
Lunch med Chianti Classico-provning i Radda in Chianti.
Vackra vyer i Toscana finns det gott om.
Ibland kan en pizzaslice på en trappa vara alldeles underbart. Sen lunch i Siena.
Il campo i SIena med sitt stadshus och säregna torn.

En smal och brant grusvägsfärd från San Gimignano ligger vingården Montenidoli. De är specialiserade på de traditionella vinerna i Chianti – och gör en fantastisk Vernaccia. Vingården har även en stiftelse till förmån för utsatta i samhället. Det går inte att ta minste på ägaren Elisabettas passion för att göra världen mer öppen och inkluderande. Att hon är 84 år gammal kan man däremot inte tro.

Elisabetta driver vingården Montenidoli.
Fylld pasta med flarn av tryffel.

En annan vingård som imponerade på oss var Tenuta Fanti. Här fick vi prova både viner och olivoljor från gården. Gården ligger utanför Montalcino och tillverkar naturligtvis Brunello-vin, men även ett friskt rosé och en Vin Santo.

Hos Tenuta Fanti fick vi prova både olivolja och fina Brunelloviner.

Stort tack till er som följde med! Vi känner oss otroligt lyckligt lottade som får vara era guider i att upptäcka Italiens vindistrikt!

A presto!

Claudio & Emma

Älskar god mat, goda viner och Italien. Driver Vinitalia tillsammans med sambon Claudio.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *